Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

බේක්ඩ් සීෆුඩ් රයිස්

  • බේක්ඩ් සීෆුඩ් රයිස් කියන්නේ ස්පාඤ්ඤ සම්භවයක් ඇති ආහාරයකි. එය ස්පාඤ්ඤයේ Paella සහ ඉතාලියේ Risotto වැනි ආහාරවල බලපෑම ලැබුණු ආහාරයකි.
  • මෙම ආහාරය මුලින්ම ධීවර ප්‍රජාවන් විසින් සාදන ලදී. ඔවුන් දිනපතා අල්ලා ගන්නා මුහුදු ආහාර සහ ප්‍රදේශයේ වැවෙන එළවළු භාවිතා කරමින් මෙම ආහාරය සකස් කළහ.
  • ශ්‍රී ලංකාව තුළ මෙම ආහාරය ප්‍රධාන වශයෙන් සංචාරක හෝටල් සහ මුහුදුබඩ අවන්හල් වල ජනප්‍රිය වී තිබෙනවා. ශ්‍රී ලාංකික වෙරළබඩ ප්‍රදේශවල නැවුම් මුහුදු ආහාර සහ දේශීය කුළුබඩු භාවිතා කරමින් මෙම ආහාරය සකස් කරනු ලැබේ.

 

ingredients icon අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

  • දිගටි සහල් ග්‍රෑම් 200 (බාස්මතී)
  • ඉස්සෝ ග්‍රෑම් 200 ( පොතු ඉවත් කර සකස්කරගත්)
  • රතු බෙල් පෙපර් ග්‍රෑම් 100 (කෑලි කපාගත්)
  • දැල්ලෝ ග්‍රෑම් 200 ( පිරිසිදු කර ත්‍රිකෝණ හැඩයට කපාගත්)
  • කොළ පැහැ සුකිනි ග්‍රෑම් 50 (කෑලි කපාගත්)
  • පාස්ලි මේස හැඳි 2 (සිහින්ව ලියාගත්)
  • ඉදුණු මිරිස් 1 (සිහින්ව ලියාගත්)
  • තක්කාලි ග්‍රෑම් 100 ( කෑලි කපාගත්)
  • ලුණු
  • ගම්මිරිස්
  • බටර් ග්‍රෑම් 20
  • අසමෝදගම් කොළ මේස හැඳි 4 ( සිහින්ව කපාගත්)
  • තක්කාලි පේස්ට් ග්‍රෑම් 5
  • තෙල් මිලි ලීටර් 50
  • මැගී වෙජිටබල් ස්ටොක් මිලි ලීටර් 400 (වතුර මිලි ලීටර් 100 කට මැගී වෙජිටබල් සීසනිං කියුබ් 1ක්)

ingredients icon සාදාගන්නා ආකාරය

1 පියවර

පෑන් එකකට තෙල් දමා රත් කරගන්න. ඊට ඉස්සෝ, දැල්ලෝ එක් කර ලා රෝස පැහැ වනතුරු පිසගන්න.

2 පියවර

ඊට බටර් එක් කර හොඳින් මිශ්‍ර කරගන්න.

3 පියවර

ඊට මිරිස්, බෙල් පෙපර්, සුකිනි, තක්කාලි දමා හොඳින් මිශ්‍ර කරන්න.

4 පියවර

ඊට තක්කාලි පේස්ට් දමා හොඳින් මිශ්‍ර කර ගන්න.

5 පියවර

ලුණු, ගම්මිරිස්, පාස්ලි එක් කරන්න. බත් එක්කර හොඳින් මිශ්‍ර කරන්න.

6 පියවර

ඊට මැගී වෙජිටබල් ස්ටොක් එකතු කර හැඳි ගාන්න. මඳක් පිසෙන්නට හරින්න.

7 පියවර

භාජනයක් ගෙන ඊට බත් එක්කර ඊට ඉහළින් පාස්ලි ඉස පිළි ගන්වන්න.

අවසන්

දැනගෙන සිටීම වැදගත්:-

බේක්ඩ් සීෆුඩ් රයිස් සෑදීමේදී බත් ඇට එක්නෙක ඇලීම වලක්වා ගැනීමට බාස්මතී සහල් හොඳින් සෝදා ගැනීම වැදගත්ය. එමෙන්ම සහල් මිනිත්තු 20-30 ක් පමණ තැම්බීම ප්‍රමාණවත්ය. අධික ලෙස තැම්බීමෙන් වැළකිය යුතුය. ඉස්සන් සහ දැල්ලන් වැනි මුහුදු ආහාර පිසීමේදී ලා රෝස පැහැයට හැරෙන තුරු පමණක් පිසීම ප්‍රමාණවත් වේ.

  • ඉස්සන් ප්‍රෝටීන් වලින් පොහොසත් වන අතර, කැලරි ප්‍රමාණය අඩුය. ඒවා ඕමේගා-3 මේද අම්ලය, සෙලේනියම්, විටමින් B12 සහ යකඩ වලින්ද පොහොසත්ය.
  • මෙම ඕමේගා-3 මේද අම්ලය හදවතේ සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාරී වේ. ඒවා ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් ද පොහොසත් වන අතර, ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට උපකාරී වේ.
  • දැල්ලන් ප්‍රෝටීන්, විටමින් D සහ B12, සෙලේනියම් සහ යකඩ වලින් සමන්විතය. ඒවා ඕමේගා-3 මේද අම්ල වලින් ද පොහොසත් වන අතර, හෘද සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.
  • මේවායේ ඇති විටමින් D අස්ථි සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාරී වන අතර, විටමින් B12 රතු රුධිරාණු සෛල නිෂ්පාදනයට උපකාරී වේ.
  • බෙල් පෙපර් විටමින් C, A සහ B6 වලින් පොහොසත්ය. ඒවා ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරී ඇති අතර, ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට සහ සමේ සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.
  • බෙල් පෙපර් වල ඇති විටමින් C කොලජන් නිෂ්පාදනයට උපකාරී වන අතර, එය සමේ සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාරී වේ. සුකිනි කැලරි අඩු ආහාරයක් වන අතර, ෆයිබර්, විටමින් C, K සහ B6 වලින් පොහොසත්ය.
  • එය ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් ද පොහොසත් වන අතර ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට උපකාරී වේ. සුකිනි වල ඇති තන්තු ආහාර ජීර්ණයට උපකාරී වන අතර, මලබද්ධය වැළැක්වීමට උපකාරී වේ.
  • පාස්ලි විටමින් K, C සහ A වලින් පොහොසත්ය. එය ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරී ඇති අතර, ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට උපකාරී වේ. පාස්ලි වල ඇති විටමින් A ඇස් වල සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.

Nestlé Family Club වෙත සියලුම හිමිකම් ඇවිරිණි