Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

පිලාෆ්

  • ප්‍රමාණවත් : 4
  • මෙය සාමාන්‍ය දිනවල මෙන්ම විශේෂ අවස්ථාවලදී ද පිළිගැන්විය හැකි රසවත් ආහාරයකි. පිලාෆ් කියන්නේ මැදපෙරදිග හා දකුණු ආසියාවේ ජනප්‍රිය ආහාරයක්. එය ශ්‍රී ලංකාවේ බොහෝ දෙනා ද ප්‍රිය කරන ආහාරයකි.
  • සාම්ප්‍රදායික පිලාෆ් එකක සහල්, එළවළු, කුළුබඩු හා මස් වර්ග අඩංගු වෙනවා. මෙම වට්ටෝරුව සරල වුවත්, එය ඉතා රසවත්ය. පිලාෆ් සෑදීමේ මූලික රහස වන්නේ සහල් හොඳින් පිසීමට පෙර කුළුබඩු සමඟ බැද ගැනීමයි. මෙය සහල් වලට අමුතුම රසයක් හා සුවඳක් ලබා දෙනවා.
  • මෙම වට්ටෝරුවේ ඇති කුළුබඩු හා එළවළු මිශ්‍රණය නිසා, පිලාෆ් එක රසවත් හා පෝෂ්‍යදායී ආහාරයක් බව පිළිගැනෙනවා.පිලාෆ් කියන්නේ වසර දහස් ගණනක ඉතිහාසයක් ඇති ආහාරයකි. එය මුලින්ම පර්සියානු සංස්කෘතියේදී ආරම්භ වූ බවට විශ්වාස කෙරේ. පසුව මැද පෙරදිග, උතුරු අප්‍රිකාව සහ දකුණු ආසියාව පුරා ව්‍යාප්ත වී තිබෙනවා.
  • මෙම රටවල් තම සංස්කෘතීන්ට ගැලපෙන පරිදි පිලාෆ් වට්ටෝරු සුලු වශයෙන් වෙනස් කර තිබෙනවා. ශ්‍රී ලංකාවට පිලාෆ් හඳුන්වා දුන්නේ අරාබි වෙළඳුන් සහ මුස්ලිම් ජනතාව විසින් බවට විශ්වාසයක් තිබෙනවා.

 

ingredients icon අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

  • බටර් මේස හැඳි 2
  • තෙල් 1 තේ හැඳි
  • ලූනු ගෙඩි භාගයයි (සිහින්ව කපාගත්)
  • බාස්මතී සුදු හාල් ග්‍රෑම් 350
  • මධ්‍යම ප්‍රමාණයේ කැරට් 2 (කුඩාවට කපා ගත්)
  • මුං ඇට ග්‍රෑම් 50
  • ග්‍රෑම් 200 කුකුළු මස්/ හරක් මස්/ එළු මස්
  • චිකන් ස්ටොක් මිලි ලීටර් 700 (වතුර මිලි ලීටර් 100කට එක් මැගී චිකන් සීසන් කියුබ් එකක්)
  • මිරිස් කුඩු තේ හැඳි භාගයයි
  • ලුණු තේ හැඳි 1 ½ ක්
  • කහ කුඩු තේ හැඳි භාගයයි

ingredients icon සාදාගන්නා ආකාරය

පියවර 1

බටර් මඳ රස්නයෙන් දිය කර ගන්න. ඊට ලූනු එක් කර මිශ්‍ර කර ගන්න.

පියවර 2

කැරට්, ග්‍රීන් පීස් එක් කර හොඳින් කවලම් කර ගන්න.

පියවර 3

සෝදා ගත් සහල් යොදා රයිස් කුකරය සූදානම් කර ගන්න. සහල්වලට ඉහළින් සිටින සේ මැගී චිකන් ස්ටොක් රයිස් කුකර් එක තුළට වත් කරන්න.

පියවර 4

මිරිස් කුඩු, කහ කුඩු එක් කරන්න. හොඳින් කවලම් කරමින් හැඳි ගාන්න.

පියවර 5

කලින් සකස් කරගත් මිශ්‍රණය ඊට එක් කරන්න.

පියවර 6

සියල්ල මිශ්‍ර වනතුරු හැඳි ගාන්න. බත් පිසගන්න.

අවසන්

ingredients iconපෝෂණ තොරතුරු

දැනගෙන සිටීම වැදගත්:-

පිලාෆ් සෑදීමේදී සහල් මුලින්ම කුළුබඩු සමඟ බැද ගැනීම වැදගත් වන්නේ එමගින් සහල් ඇට තනි තනිව වෙන් වී පැහැදිලිව පෙනෙන බැවිනි. ලෝකයේ විවිධ ප්‍රදේශවල පිලාෆ් වෙනස් වෙනස් නම් වලින් හැඳින්වේ.

මෙය සැකසීමට බාස්මතී සහල් එකතු කිරීම සාමාන්‍ය ක්‍රමවේදයයි. එයට හේතුව වන්නේ බාස්මතී සහල් වලින් වඩාත් රසවත් පිලාෆ් එකක් සාදාගන්න පුළුවන් වීමයි. නමුත් බාස්මතී සහල් වෙනුවට සාමාන්‍ය සුදු සහල් හෝ සම්බා සහල් ද භාවිතා කරන්න පුළුවන්.

පිලාෆ් එක පිළිගැන්වීමට පෙර, කොත්තමල්ලි කොළ සුළු ප්‍රමාණයක් ඉහළින් විසුරුවා ගාණිෂ් කිරීමෙන් එහි පෙනුම තවත් අලංකාර කළ හැකිය.

ඔබට අවශ්‍ය නම් බැදපු ළූණු, කජු හෝ රටකජු වැනි දේද එකතු කළ හැකිය.

එක් අයෙක් සඳහා (812g)

කැලරි 670 kcal

ප්‍රෝටීන් 43 g

මේද 26 g

කාබෝහයිඩ්‍රේට් 73 g

විටමින් A 171 mcg

තන්තු 3 g

  • කැරට්: කැරට් වල බීටා කැරොටීන් අඩංගු වන අතර, එය ඇස් වල සෞඛ්‍යය සඳහා ඉතා වැදගත් වේ. එසේම, කැරට් වල සෞඛ්‍යසම්පන්න ප්‍රතිඔක්සිකාරකද අඩංගු වෙනවා.
  • මුං ඇට: මුං ඇට ප්‍රෝටීන්, තන්තු සහ විටමින් වලින් පිරී තිබෙනවා. ඒවා හදවතේ සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කිරීමට සහ රුධිර සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට උපකාරී වෙනවා.
  • කුකුළු මස්: කුකුළු මස් හොඳ ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක්. එය මාංශපේශි වර්ධනයට උපකාරී වෙනවා. කුකුළු මස් විටමින් B6 සහ B12 වලින් පොහොසත්ය.
  • කහ කුඩු: කහ කුඩු වල කර්කියුමින් යන ප්‍රතිඔක්සිකාරකය අඩංගුය. එය ආමාශ ගැටලු සමනය කර, ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කරනවා.

 

Nestlé Family Club වෙත සියලුම හිමිකම් ඇවිරිණි